Alles wat je wilt weten over amandelmelk

Steeds meer mensen wisselen koemelk in voor een plantaardige variant. Haver- en sojacappuccino’s zijn niet meer uit hippe cafés weg te denken. De beweegredenen van mensen om voor plantaardige melk te kiezen zijn gezondheid, intoleranties, duurzaamheid en dierenleed. De supermarkt schappen staan dan ook vol met verschillende plantaardige melksoorten. Van notenmelk tot kokosmelk en van gezoet tot ongezoet: de keuze is reuze!

Bij ons is amandelmelk de grote favoriet. Je vindt het terug in onze mylks, smoothies en açai bowls. Maar is amandelmelk echt een gezonde keuze in vergelijking tot de andere plantaardige melksoorten en koemelk? Let’s find out!

 

Wat is amandelmelk precies?

 

Amandelmelk is een plantaardige notenmelk. Bij de bereiding van deze melksoort worden amandelen geblend met water. Het sap wordt op deze manier uit de noten verkregen en mengt zich met het water. De amandelresten worden gescheiden van de amandeldrink door het mengsel te zeven. Wat overblijft is een romige emulsie die zo gedronken kan worden of die je kan verwerken in andere gerechten en dranken.

 

Wanneer je een pak amandelmelk koopt worden vaak verdikkingsmiddelen toegevoegd om de consistentie en houdbaarheid te verbeteren. Bij sommige varianten worden suiker of andere zoetstoffen gebruikt om de amandelmelk een zoetere smaak te geven. Een tip voor de mensen die liever toegevoegde suikers vermijden: ga zelf aan de slag met het maken van amandelmelk. Op deze manier weet je precies wat je binnenkrijgt. Geen tijd om zelf homemade amandelmelk te maken? In de supermarkten vind je veel verschillende soorten amandelmelk in het schap. Lees altijd het etiket, waarbij je voornamelijk moet letten op toegevoegde suikers en ongezonde additieven.

 

Is amandelmelk gezond voor je?

 

Of amandelmelk gezond voor je is, is afhankelijk van de soort die je kiest. Zoals eerder benoemd is het van belang dat de amandelmelk weinig toevoegingen heeft. Zorg ervoor dat de amandelmelk die je drinkt geen toegevoegde suikers en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen bevat. Bij voorkeur kies je voor een biologische variant.

 

Wanneer je hebt gekozen voor een amandelmelk zonder toevoegingen, heeft deze drink veel goede eigenschappen.

 

  • Het is volledig plantaardig en natuurlijk. Een kleine kanttekening: mits je zelf amandelmelk maakt of kiest voor een variant zonder conserveringsmiddelen, additieven en toegevoegde suikers.

 

  • Het bevat weinig calorieën. Een glas amandelmelk bevat ongeveer 30 calorieën wat een stuk minder is dan koemelk (112 calorieën). Een goede keuze dus voor mensen die op de lijn letten!

 

  • Het kan zorgen voor een gezonde cholesterol balans. Amandelmelk verhoogt het HDL-cholesterolgehalte (de gezonde variant) en brengt het ongezonde LDL-cholesterolgehalte omlaag. Hiermee kan het risico op hart- en vaatziekten worden verlaagd.

 

  • Het bevordert de spijsvertering. Amandelmelk geeft de spijsvertering een boost door de aanwezige vezels en antioxidanten. Hiermee houd je je darmen gezond.

 

Welke voedingsstoffen zitten in amandelmelk?

 

100ml ongezoete amandelmelk bevat gemiddeld de volgende voedingswaarden:

 

Energie 52 Kj / 13 kcal
Eiwit 0,4 g
Koolhydraten 0,1 g
Suiker 0,1 g
Waarvan verzadigd 0,1 g
Vezels 0,4 g

 

Ook voorziet amandelmelk je van een aantal vitamines en mineralen. Hieronder benoemen we de belangrijkste en welke gezondheidsvoordelen de vitamines en mineralen met zich meebrengen.

 

  • Calcium. De hoeveelheid calcium in amandelmelk ligt zelfs hoger dan bij koemelk. Calcium is voornamelijk bekend om zijn invloed op sterke botten en gebit. Verder zorgt calcium voor een goede werking van zenuwen en spieren, bloedstolling en het transport van andere mineralen in de lichaamscellen.
  • Fosfor (ook wel fosfaat genoemd) zorgt samen met calcium voor sterke tanden en botten. Ook is fosfor van belang voor de energiestofwisseling.
  • Vitamine D. Deze vitamine is noodzakelijk om calcium uit de voeding op te kunnen nemen. Verder wordt door vitamine D botontkalking tegengegaan, een goede spierfunctie onderhouden en is het van belang voor een goede werking van het immuunsysteem.
  • Vitamine E. Als antioxidant beschermt deze vitamine de cellen, bloedbaan en de weefsels. Ook is vitamine E van belang voor het regelen van de stofwisseling in de lichaamscellen.
  • Vitamine B1. Deze vitamine wordt ook thiamine genoemd en regelt de energievoorziening van het lichaam, een goede werking van de hartspier en een goedwerkend zenuwstelsel.
  • Vitamine B2. Riboflavine (vitamine B2) maakt energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten en is dus onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam.
  • Omega-6. Amandelmelk is rijk aan omega-6 vetzuren. Het grootste gezondheidsvoordeel van deze vetzuren is dat ze het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

 

Daarnaast bevat amandelmelk kleine hoeveelheden kalium, ijzer, jodium, magnesium, koper en zink. Dit geldt hetzelfde voor vitamines B3, B6, B11 en K.

 

In onderstaand tabel staan de hoeveelheden van de belangrijkste vitamines en mineralen in amandelmelk per 100ml.

Per 100ml Hoeveelheid ADH*
Calcium 119 mg 11,9%
Fosfor 13 mg 0,37%
Vitamine D 0,7 ug 7%
Vitamine E 2,4 mg 24%
Vitamine B1 0,07 mg 6,63%
Vitamine B2 0,21 mg 14%

*Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

 

Nadelen amandelmelk

Amandelmelk heeft niet alleen gezondheidsvoordelen, maar brengt ook een aantal nadelige effecten met zich mee. Bij het consumeren van amandelmelk moet je rekening houden met de volgende nadelen.

 

  • Ontstekingen bij overmatige consumptie. Omega-3 vetzuren beschermen het lichaam tegen ontstekingen. Echter, prefereert het lichaam altijd omega-6 vetzuren (aanwezig in amandelmelk) boven omega-3 vetzuren. Wanneer je veel omega-6 vetzuren binnenkrijgt zal het lichaam niet toekomen aan het opnemen van omega-3 vetzuren, waardoor sneller ontstekingen kunnen ontstaan. Dit is te voorkomen door een limiet te stellen op het consumeren van amandelmelk, bijvoorbeeld maximaal een vol glas om de dag of dagelijks kleinere hoeveelheden amandelmelk.
  • Amandelmelk is vaak gezoet. Zoals eerder genoemd is het van belang om zo puur mogelijk biologische amandelmelk te kopen. Ook kan je zelf amandelmelk zonder additieven maken.
  • Amandelmelk bevat weinig eiwitten. Per glas zit er maar 1 gram eiwit in amandelmelk. Dit in vergelijking tot 7,2 gram in een glas halfvolle koemelk.

 

Alternatieven voor melk

Wil je liever geen koemelk drinken, maar ben je geen fan van amandelmelk of ben je allergisch voor noten? Er zijn genoeg plantaardige alternatieven voor melk op de markt. We benoemen kort de bekendste soorten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn.

 

Sojamelk

Deze melk is gemaakt van sojabonen. De bonen worden gemengd met water en vaak worden plantaardige olie, verdikkingsmiddelen en emulgatoren toegevoegd. Sojamelk heeft een romige structuur en is een van de populairste plantaardige alternatieven voor koemelk.

 

Qua samenstelling komt deze drink het meest overeen met halfvolle melk. In sojamelk is namelijk een vergelijkbare hoeveelheid eiwitten (7 tot 9 gram per glas) te vinden.

 

Havermelk

Plantaardige melksoort havermelk wordt gemaakt van gemalen haver, dat gemengd is met water. Ook bij deze melk worden vaak conserveringsmiddelen en smaakverbeteraars toegevoegd.

 

Havermelk smaakt van nature lichtzoet en nootachtig, waardoor het een ideale melksoort is voor cappuccino’s of shakes.

 

De voedingsvezels in havermelk hebben een positieve invloed op de darmen en de spijsvertering. Dit in tegenstelling tot koemelk, waar 0 gram voedingsvezels inzit. Havermelk bevat daarentegen weinig eiwitten.

 

Kokosmelk

Deze melksoort heeft een typische kokossmaak. De textuur is romig en melkachtig. Deze combinatie maakt kokosmelk een favoriet van velen.

 

Het is belangrijk niet te vaak kokosmelk te drinken. Het bevat namelijk veel verzadigde vetten, die een risico vormen voor hart- en vaatziekten. Dat in tegenstelling tot andere plantaardige melksoorten.

 

Rijstmelk

Rijstmelk wordt bereid door gemalen rijst te mengen met water. Vaak worden er ingrediënten toegevoegd om de smaak te verbeteren en te conserveren.

 

Een belangrijk voordeel van rijstmelk is dat het vrij is van allergenen. Rijstmelk is veilig voor mensen met een allergie voor lactose, koemelk, gluten, soja en noten.

 

Rijstmelk is geen goede eiwitbron, maar bevat daarentegen meer koolhydraten dan onder andere amandel- en sojamelk.

 

Erwtenmelk

Een nieuwkomer op de markt! De melk wordt gemaakt van gele erwteneiwit, water, plantaardige olie en extra toegevoegde calcium. De smaak van erwtenmelk komt goed overeen met koemelk, alhoewel de versie gemaakt van erwten iets zoeter smaakt. Een pluspunt: dit is een ideale melksoort om cappuccino’s mee te maken door zijn schuimende kwaliteiten.

 

In erwtenmelk zitten relatief veel eiwitten en helemaal geen koolhydraten en suikers.

 

Maak je eigen amandelmelk

Wil je zeker weten dat er geen onnodige (en ongezonde) toevoegingen in je amandelmelk zitten? Dan kan je zelf aan de slag met het maken van homemade amandelmelk.

 

Bij Juicebrothers maken we alles from scratch. Zo ook onze amandelmelk, die we vervolgens verwerken in mylks, smoothies en açai bowls. Probeer thuis eens ons recept voor amandelmelk.

 

Ingrediënten voor 1 liter amandelmelk

  • 150 gram rauwe amandelen
  • 1 liter water

 

Bereidingswijze

  • Laat de amandelen in water weken in de koelkast voor minimaal 12 uur
  • Giet de amandelen af en doe ze met een liter water in de blender
  • Blend het mengsel voor 2 minuten
  • Zeef het mengsel (bij voorkeur met een notenmelkdoek) om de pulp te scheiden van de amandelmelk.

 

Zelfgemaakte amandelmelk kun je ongeveer 4 dagen bewaren in de koeling. Ruikt en/of proeft de melk zuur? Drink/gebruik de amandelmelk dan niet meer.

 

Recepten met amandelmelk

Op zoek naar lekkere recepten waarin amandelmelk wordt gebruikt? Hieronder vind je een aantal van onze favoriete recepten met amandelmelk in de hoofdrol.

 

Smoothie met banaan, amandel en dadels

Ingrediënten

  • 200 ml amandelmelk
  • 150 gram bevroren banaan
  • 30 gram amandelpasta
  • 3 dadels

 

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een blender. Tip: begin altijd met de vloeistoffen, zo blendt het mengsel een stuk makkelijker
  • Blend tot een gladde smoothie
  • Serveer in een glas en enjoy!

 

Gezonde ijskoffie met amandelmelk

Ingrediënten

  • 120 ml koffie
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 120 ml amandelmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 ijsklonten

 

Bereidingswijze

  • Zet de koffie en los de kokosbloesemsuiker erin op
  • Laat de koffie afkoelen door het in de koelkast te zetten
  • Doe in een groot glas de amandelmelk en meng de kaneel er doorheen
  • Voeg de ijsklontjes toe en giet de gekoelde koffie eroverheen. Serveer met een rietje.

 

Vanilla Sky

Geen recept, wel een mega lekkere variatie op amandelmelk!

Dit is onze home made, biologische amandelmelk met vanille, Himalaya zout en kokosbloesemsuiker. Perfect als ontbijt of als tussendoortje. Het smaakt naar een heerlijk romig toetje. Shop Vanilla Sky in de webshop of kom langs een van onze winkels.