Spice it up met gember: voordelen & variaties

Het was jullie vast al opgevallen: wij houden van gember! Een flink aantal van onze sappen bevat gember. Voor de echte ginger-junkies hebben we onze pure gembershot.

Dat wij gek zijn op gember is niet zonder reden. Dit pittige ingrediënt is namelijk supergezond. Maar waar is het goed voor? En hoe vaak moeten we het eten? Wij zochten het voor je uit!

 

Wat is gember?

De gember, zoals je die koopt in de supermarkt, is de wortelknol van de gemberplant. De specerij is familie van geelwortel en kardemom. De belangrijkste bestanddelen van gember zijn gingerol en shogaol, die beiden zorgen voor de sterke en pittige smaak. You either love it or you don’t. Toch is gember een van de meest geconsumeerde specerijen van de wereld.

Gember is vers verkrijgbaar, maar het is ook verkrijgbaar in poedervorm, gekonfijt, als olie of verwerkt tot een siroop.

 

Waar is gember goed voor?

Gember staat bekend om zijn gezonde werking op het lichaam. De oude Grieken consumeerden het al om gezond en vitaal te blijven. Zo staat de specerij dus al 5000 jaar bekend om zijn medicinale werking.

Gember bevat in totaal 115 bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen die processen in ons lichaam positief beïnvloeden. In poedervorm zijn de concentraties van deze bioactieve stoffen nog hoger.

 

Gezondheidsvoordelen van gember?

Gember heeft 7 belangrijke gezondheidsvoordelen. Dit is waarom je het zou moeten toevoegen aan je lijstje van dagelijkse eetgewoontes.

 

 1. Het voorkomt een opgeblazen gevoel, maagzuur en misselijkheid

Gember is je beste vriend als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, maagzuur en/of misselijkheid. Een kleine hoeveelheid gember geeft al snel verlichting.

Voor vrouwen in verwachting is het een handige tip om deze zwangerschapskwaaltjes met gember te bestrijden. Het is een geheel natuurlijk en daardoor ook veilig en goedkoop ‘geneesmiddel’.

 

 1. Het bevordert de opname van voedingsstoffen

Een goede vertering van voedsel zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Gember draagt bij aan een goede spijsvertering, waardoor ons lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen die wij binnenkrijgen.

 

 1. Het reinigt je lichaam

Gember reinigt ons lymfestelsel. Onze lymfeklieren zorgen ervoor dat schadelijke stoffen worden afgevoerd, met name bij ontstekingen. Gember voorkomt ophoping van deze schadelijke stoffen in onze organen, mede door een verbeterde doorbloeding. Hierdoor blijft je lichaam ook nog eens goed warm. Een echte win-win situatie!

 

 1. Het versterkt het immuunsysteem

In gember zitten antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. Hierdoor wordt ons immuunsysteem ondersteund en kan ons lichaam ons beter beschermen tegen bacteriën, virussen en andere binnendringers. Om deze reden is het goed om gember te consumeren om infecties te voorkomen en te verhelpen.

 

 1. Het werkt als een natuurlijke pijnstiller

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat gember helpt bij het verhelpen van pijnklachten aan gewrichten en spieren. Dit is fijn voor de mensen die liever een natuurlijk medicijn gebruiken in plaats van een paracetamol of ibuprofen.

 

 1. Het stabiliseert je bloedsuikerspiegel

De hele dag door stijgt en daalt onze bloedsuikerspiegel. De stijging wordt veroorzaakt door het eten van voedsel en vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel door lichamelijke of geestelijke inspanning. Deze schommeling heeft een duizelig en vermoeid gevoel als gevolg. Gember zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Door het regelmatig consumeren van gember, voorkom je het duizelige en vermoeide gevoel.

 

 1. Het zorgt voor een betere doorbloeding

Gember verbetert de doorbloeding van het lichaam. Hierdoor is het een wondermiddel bij menstruatiepijn, buikkrampen en koude handen of voeten.

 

Gembershot voordelen

Natuurlijk heeft een pure gembershot ook dezelfde gezondheidsvoordelen die al eerder zijn benoemd. Het is handig regelmatig een shot te nemen om een versterkt immuunsysteem te onderhouden, je lichaam te reinigen en de opname van voedingsstoffen te bevorderen.

Maar waarom zou je een gembershot drinken in plaats van gember te verwerken in je eten? Wij noemen paar extra voordelen aan onze favoriete spicy shot.

 • Je krijgt een hoge concentratie gember binnen. Onze gembershot bevat een duimgrootte aan gember, die je binnen een seconde binnenkrijgt door te shotten.
 • In de ochtend brengt de gembershot je spijsvertering op gang.
 • Start je dag met een kick. Bij het nemen van een gembershot ben je meteen wakker en klaar om te beginnen aan je dag.
 • Kan je beter in de middag een gember-boost gebruiken? Gembershots zijn gemakkelijk on the go mee te nemen.

 

Gember en afvallen

Als je wat kilo’s kwijt wil is gember een uitkomst. Het draagt namelijk op drie manieren bij aan het verliezen van lichaamsvet:

 1. Een voller gevoel

Uit een wetenschappelijke studie is gebleken dat het drinken van een gemberdrank het hongergevoel sterk vermindert. De proefpersonen die een gemberdrank hadden gedronken hadden gedurende het onderzoek veel minder honger dan de proefpersonen die geen gember geconsumeerd hadden. Het gevolg hiervan is dat je minder zal eten en hierdoor een lagere calorie inname hebt.

Een mogelijke verklaring is dat gember de opname van voedingsstoffen verbeterd. Wanneer het lijf genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, zal het ook minder signalen afgeven om meer te eten.

 1. Een stabiele bloedsuikerspiegel

Zoals eerder uitgelegd vermindert gember de schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaken dat het niet lukt om af te vallen. Dit komt doordat bij een stijging van de bloedsuikerspiegel, de alvleesklier insuline aan gaat maken. Dit hormoon is nodig om de bloedsuikerspiegel te laten dalen door glucose naar de cellen te transporteren. In de cellen wordt glucose omgezet in energie.

Bij een te hoge bloedsuikerspiegel circuleert er continu insuline in het bloed, wat ervoor zorgt dat afvallen niet lukt. Het lichaam stopt namelijk het verbranden van vet om energie te krijgen, omdat er genoeg energie uit de insuline wordt gehaald.

 1. Een verbeterde spijsvertering

Door de gunstige invloed van gember op het maag- en darmstelsel, ontstaat er een gezonde stoelgang. Een goede stoelgang staat erom bekend bij te dragen aan gemakkelijk afvallen!

Wel moet in gedachten worden gehouden dat gember op het gebied van afvallen geen wonderen verricht. Gember ondersteunt bij het verliezen van lichaamsvet, maar het blijft belangrijk om een gezonde voeding aan te houden en genoeg te bewegen.

 

Heeft gember nadelen of bijwerkingen?

Er kunnen bijwerkingen optreden bij het binnenkrijgen van veel gember. Gember verlaagt mogelijk de bloeddruk. Hierdoor kan een licht gevoel of duizeligheid optreden.

Wanneer gedurende een lange periode overmatig gember wordt gebruikt, kunnen klachten als duizeligheid en maag- en darmproblemen voorkomen.

Het is een feit dat overmatig gebruik van een voedingsmiddel altijd een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid. Gebruik je dagelijks gember, maar niet overmatig veel – dan is er geen reden om bang te zijn voor bovenstaande nadelige effecten.

Sommige mensen zijn allergisch voor gember. Dan kan maagzuur, diarree en een opgeblazen gevoel optreden. In dit geval is het beter om geen gember te consumeren.

Ook raden we af om gember te gebruiken:

 • Bij kinderen onder de twee jaar;
 • bij bloedaandoeningen of wanneer je bloedverdunners slikt;
 • bij galblaasproblemen. Het is niet bewezen dat gember hier een nadelig effect op heeft, maar er zijn wel aanwijzingen naar. Daarom is het aan te raden hier voorzichtig mee te zijn.

 

Hoeveel gember per dag?

Probeer minimaal een centimeter verse gember per dag te eten om te profiteren van de gezonde effecten. Drink je liever gemberthee? Dan zijn 3 koppen thee al voldoende.

Het advies is om niet meer dan 4 gram gember per dag binnen te krijgen. Als dit langdurig voorkomt kan deze hoeveelheid leiden tot een lage bloeddruk en maagklachten.

 

Need a boost?

Gember is een wondermiddel die je gezondheid een flinke boost geeft. Heb je een drukke week? Chagrijnig door het slechte weer? Voel je je niet helemaal fit? Gember is de uitkomst.

Bij Juicebrothers drinken we iedere dag onze pure gembershot. Zo krijg je op een snelle en makkelijke manier je aanbevolen hoeveelheid gember per dag binnen. Volgens ons is opstaan met een gembershot de lekkerste manier van wakker worden.

Shop onze 100% pure gembershot.

Ook bij onze sapkuren start je de dag met een gembershot. Het reinigende effect van gember past perfect binnen een cleanse.

 

De gembershot vind ik te pittig, wat nu?

Omdat er uitsluitend 100% puur gembersap, verkregen uit verse biologische gemberwortel in dit shotje zit, kan dit soms als (te) heftig worden ervaren. No worries! Je kunt de gembershot aanlengen met wat water naar behoefte als het te intens voor je is.

 

Switch it up!

Een gembershot is veelzijdiger dan je denkt. Wij zetten de leukste variaties voor je op een rij.

 • Maak eens thee van je gembershot. Je voegt simpelweg je gembershot toe aan een heet glas water. Dit is de lekkerste en gezondste gemberthee die je ooit op hebt – we promise!
 • Verwerk de gembershot in een smoothie. Superlekker én pittig.
 • Spice it up met onze Spicy Açai bowl. Onze reguliere açai wordt vermengd met een gembershot. Probeer deze bowl in een van onze winkels.
 • Did anybody say cocktails? Deze variant is misschien iets minder gezond, maar zeker niet minder leuk. Geef je favoriete cocktail een echte gembersmaak door de shot erin te verwerken.

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️