snel 100% Vegan & Biologisch
stack Gratis bezorging vanaf €90
De beste Sapkuren
kalender Plan je eigen Bezorgdag
snel 100% Vegan & Biologisch
stack Gratis bezorging vanaf €90
De beste Sapkuren
kalender Plan je eigen Bezorgdag
mei 2021

Gut health

"All disease begins in the gut"

Gut health

"All disease begins in the gut"

Gezondheid van de darmen is een behoorlijk populair onderwerp geworden, en niet zomaar. De darmen gezond houden is een van de beste dingen die je voor je gezondheid kan doen!

Je darmen zijn in principe het deel waar we alle aspecten van ons voedsel verwerken. Toch speelt het een veel belangrijkere rol dan alleen de vertering en assimilatie van voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet. Het is waar triljoenen kleine microben leven, en deze microben hebben een essentiële rol als het gaat om je algehele gezondheid.

Je darmen zijn ook de plek waar het grootste deel (60+%) van je immuunsysteem zich bevindt. Het blijkt dat de darmen bijna elk ander systeem en orgaan in ons lichaam beïnvloeden. Het speelt een rol bij onze hormoonregulatie, bloedsuikerspiegel en zelfs de gezondheid van onze hersenen. Onderzoek toont ook aan dat de darmen direct onze stemming (door serotonine productie), gedragingen en beslissingen beïnvloeden.

Als je darmen door je voeding voortdurend worden blootgesteld aan irriterende stoffen en gifstoffen, kunnen deze worden aangetast. Dit kan leiden tot chronische vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, huidproblemen, hersenmist, hormonale onbalans, voedsel gevoeligheden, stemmingswisselingen, angstgevoelens, depressie, hartaandoeningen, kanker, diabetes, zwaarlijvigheid. De lijst is eindeloos!

 

Hoe ondersteun ik een gezond darmstelsel?

Er zijn twee belangrijke elementen als het gaat om het creëren en onderhouden van een gezond darmstelsel.

 • Wat je uit je dieet / levensstijl kunt weglaten om schade aan de diversiteit te beperken
 • Wat je kunt doen om de diversiteit te vergroten en microben te voeden

 

5 manieren om de overgroei van slechte bacteriën te verminderen:

 • Beperk je inname van sterk bewerkte, suikerige junkfood en zetmeel, niet-biologische dierlijke producten en voedingsmiddelen die vol pesticiden zitten.
 • Verminder je hoeveelheid stress. Het is aangetoond dat zelfs korte periodes van stress de darmflora veranderen.
 • Beperk het gebruik van non-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals Ibuprofen. Als je dit meer dan een paar dagen achter elkaar gebruikt, kan dit een aanzienlijke invloed hebben op je microbioom.
 • Gebruik zo min mogelijk antibiotica. Als je ze nodig hebt, neem ze dan natuurlijk, maar houdt er rekening mee dat ze vaak te gemakkelijk worden voorgeschreven en niet altijd nodig zijn. De gemiddelde Amerikaan krijgt elk jaar (!) vier tot vijf antibioticakuren voorgeschreven. Zelfs één kuur kan behoorlijk veel schade aanrichten aan je darmflora. In Nederland is dit gelukkig veel minder aan de orde.
 • Vermijd kunstmatige zoetstoffen. Ze kunnen het evenwicht in de darmbacteriën verstoren.

 

5 manieren om goede darmbacteriën te vermeerderen en de darmgezondheid te verbeteren:

 • Eet een grote hoeveelheid aan verschillende prebiotische en vezelrijke voedingsmiddelen (dit is wat je darmbacteriën eten). Alle zetmeelvrije groenten en fruit zijn fantastisch. De beste bronnen hiervan zijn knoflook, prei, asperges, artisjokken, broccoli, avocado’s, bessen, bananen, spliterwten, lima bonen, zwarte bonen. Bonen, haverzemelen, gerst, lijnzaad, noten en zaden bevatten bovendien veel vezels.
 • Voeg bottenbouillon toe aan uw dieet. Botbouillon zit vol met darmstelsel genezende en verzachtende voedingsstoffen zoals collageen en gelatine.
 • Eet gefermenteerd voedsel. Dit zijn met bacteriën gevulde, ingemaakte groenten, zoals kimchi, zuurkool, miso, tempeh, kokosyoghurt (ongezoet) en kefir.
 • Neem gezonde vetten op in je eetpatroon (olijfolie, kokosolie, avocado, noten en zaden en vette vis, zoals wilde zalm).
 • Beperk darm-triggerende voedingsmiddelen zoals gluten (het eiwit dat voorkomt in gerst, tarwe, rogge en couscous). Van gluten is vastgesteld dat het de binnenkant van je darmen beschadigt, zelfs als je niet gevoelig / intolerant bent voor gluten.

Heb je last van spijsverteringsproblemen of wilt je meer weten over darmgezondheid? Boek een call van 15 minuten via mijn website.

Kim Bos, Health Coach

Other juicy stories

juicebro.com gebruikt cookies. Deze zijn nodig om juicebro.com zo goed mogelijk te laten werken. Daarnaast zijn er statistische en marketing cookies die we gebruiken om de gebruikerservaring en onze marketinguitingen continue te verbeteren. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. instellingen down arrow