Hoeveel gram groente en fruit je per dag nodig hebt (en hoe je eraan komt!)

Eet jij genoeg groente en fruit iedere dag? Voeding is een belangrijke factor in onze gezondheid. We weten allemaal dat het gezond is om bij iedere maaltijd groente binnen te krijgen. Maar hoeveel groente per dag hebben we nodig? En hoe zorg je ervoor dat je hier iedere dag aan komt? Wij hebben een aantal tips voor je!

 

Hoeveel gram groente per dag heb je nodig?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 200 gram groente per dag te eten. Veel mensen komen hier niet in de buurt; Nederlanders krijgen gemiddeld 143 gram groente per dag binnen. Slechts 1 op de 6 haalt de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram groente per dag.

Daarnaast is het belangrijk verschillende soorten groente te eten. Iedere kleur groente heeft zijn eigen voedingsstoffen. Daarom: eat the rainbow!

Benieuwd welke voedingsstoffen de kleuren groenten bevatten?

 • Groen: in groene groenten komen van nature het stofje chlorofyl voor. Chlorofyl laat onze organen beter functioneren, ons immuunsysteem wordt versterkt en het zorgt voor meer zuurstof in ons bloed. Ook bindt chlorofyl zich aan toxische stoffen in ons lichaam, waardoor deze worden afgevoerd. Hoe donkerder het blad, hoe meer chlorofyl er in de groente zit.
 • Oranje: bétacaroteen is een van de belangrijkste voedingsstoffen in oranje groenten. Deze stof kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A, boost je weestand en verstevigt je botten.
 • Geel: in gele groenten zit veel kalium. Dit belangrijke mineraal reguleert samen met natrium je bloeddruk. Ook zorgt kalium voor een goede werking van de zenuwprikkels en kunnen spieren zich beter samentrekken.
 • Rood: het is belangrijk om veel rode groenten in je dieet te verwerken. Veel rode groenten bevatten lycopeen. Deze stof is werkzaam als antioxidant. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen helpt tegen hart- en vaatziekten.
 • Blauw en paars: naast dat blauwe en paarse groenten je maaltijd een prachtige kleur geven, zorgen ze ook voor een leger aan superkrachtige antioxidanten in ons lijf. Dit komt door kleurstoffen die anthoyanen worden genoemd.
 • Wit: in groenten zoals bloemkool, knoflook en champignons, zit allicine. Dit is een natuurlijk antibioticum die verschillende bacteriën in ons lijf tegengaat. Wel heeft allicine een laag kookpunt, waardoor het verdampt als het wordt verhit. Raw garlic, anyone?

 

Hoeveel gram fruit per dag heb je nodig?

Blauwe bessen, aardbei en banaan. Op onze bowls kan fruit niet ontbreken. Naast dat het lekker is, is fruit ook supergezond. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om 200 gram fruit per dag te eten. Ook hierbij geldt: eat the rainbow!

Maar hoeveel fruit moet je eten om aan 200 gram te komen? Met 2 porties fruit per dag ben je good to go. Twee kleine stuks fruit, zoals kiwi’s of mandarijnen, tellen samen als een portie. Eet een klein schaaltje van druiven, kersen of aardbeien om aan een portie te komen.

 

Hoeveel groente en fruit heb je per dag nodig?

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om minstens 200 gram fruit en 200 gram groente per dag te eten. In totaal heb je 400 gram aan fruit en groente per dag nodig.

 

5 tips om meer groente te eten

 1. Verwerk groente in zoveel mogelijk maaltijden. Veel mensen zijn geneigd alleen in hun diner groenten te verwerken. Think again! Groente in je ontbijt en lunch zorgt ervoor dat je beter verzadigd bent, over de hele dag vitamines binnenkrijgt en sneller aan je 200 gram groente per dag komt. Drink in de ochtend een smoothie met spinazie, lunch met mashed-avocado crackers en voor je het weet zit je al aan de aanbevolen hoeveelheid groente.
 2. Deel je bord anders in. Ligt jouw bord voor de helft vol met rijst of pasta? Probeer ook eens je maaltijd voor 50% uit groente te laten bestaan. Supergezond én minder kans op een after dinner dip.
 3. Eet twee keer per week vegetarisch of veganistisch. Het eten van vlees of vis zorgt er onbewust voor dat je snel vol zit. Zonde, want zo is er minder ruimte in je maag om groente te eten. Ons advies is om minimaal twee keer per week vegetarisch of veganistisch te eten. Vervang hierbij je vlees door eiwitrijke groenten. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld rijk aan eiwit, ijzer en B-vitamines.
 4. Soup is your best friend. Restjes aan groente in de koelkast? Maak er eens soep van. Het is goed tegen voedselverspilling en je krijgt veel groente binnen bij het eten van een kom soep.
 5. Drink your veggies! Als je in de ochtend altijd gehaast bent, is dit de tip voor jou. Het snelste gezonde ontbijt is een goedgevulde smoothie. In een smoothie kan je veel soorten groenten blenden. Spinazie, bieten, andijvie; you name it!

Geen zin in een vieze keuken? No problem! Haal in een van onze winkels een Citrus Green smoothie, met o.a. boerenkool, komkommer en spinazie.

 

4 tips om meer fruit te eten

 1. Eet fruit bij zoveel mogelijk maaltijden. We eten allemaal weleens fruit tijdens ons ontbijt. Heb jij ooit nagedacht over het verwerken van fruit in je diner? Een salade met aardbei of Vietnamese springrolls met mango, alles is mogelijk.
 2. Blend your fruits! Drink jij smoothies? Stop je smoothie vol met verschillende soorten fruit. Banaan maakt een smoothie romig en veel fruitsoorten zorgen voor een van nature zoete smaak.
 3. Eet regelmatig een acai bowl. Ons all time favorite ontbijt is een acai bowl. Acai is een bes uit de amazone, die barst van de antioxidanten. De bowls in onze stores worden geblend met banaan en getopt met verschillende soorten fruit. Zo heb jij aan het begin van je dag al je aanbevolen hoeveelheid fruit behaald.
 4. Drink cold-pressed fruitsap. Bij koudgeperst sap worden de ingrediënten tussen twee grote platen geperst. Hierbij komt geen warmte vrij, waardoor de voedingsstoffen optimaal worden behouden. Een koudgeperst fruitsap is dus een goede manier om de gezonde voedingsstoffen uit fruit binnen te krijgen. Onze tip: Forever Young en Love Game zijn onze 100% fruitsappen.

 

More veggies and fruits? We’ve got your back!

Wil je zeker zijn dat je geen dag meer mist met het behalen van je hoeveelheid groente en fruit per dag? Wij hebben het antwoord! Onze abonnementen zorgen ervoor dat je koelkast altijd gevuld is met fruit- en groentesap. De echte juice junkies kunnen met onze sap abonnementen tot wel 15% besparen op al onze verse sappen.

Show me the juice!

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️