Hoeveel water per dag drinken?

Hoeveel water per dag drinken? (11 tips om meer te drinken)

Heb jij vaak last van hoofdpijn, duizeligheid of een droge huid? Het zou goed kunnen dat jij dagelijks te weinig vocht binnenkrijgt. Het is enorm belangrijk om altijd goed gehydrateerd te blijven – niet alleen op hete zomerdagen! Het drinken van genoeg water is essentieel voor een goede gezondheid? Vind jij het lastig om voldoende water per dag te drinken? Wij geven je de ultieme tips!

 

Hoeveel drinken per dag?

Hoeveel water je moet drinken per dag is afhankelijk van een aantal factoren: wat is je geslacht en leeftijd, beweeg je veel en wat is de temperatuur van de betreffende dag? Zo moet je bijvoorbeeld meer water drinken op en dag dat je veel zweet.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft een richtlijn opgesteld voor het binnenkrijgen van vocht per dag: vrouwen 1,6 liter, mannen 2 liter en peuters 1,4 liter. Naast water mag deze vochtinname ook bestaan uit thee, sapjes of koffie. Hierbij geldt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk gezond vocht binnen te krijgen. Het wordt afgeraden om frisdrank te drinken. Beperk koffie tot maximaal 4 kopjes per dag, zodat de cafeïne uit koffie geen negatief effect heeft op de gezondheid.

 

Waarom voldoende drinken?

Ons lichaam bestaat tussen de 50 en 65 procent uit water. Bij vrouwen licht dit percentage rond de 50 en bij mannen rond 65 procent. Elke dag raken we een gedeelte van dit water kwijt, bijvoorbeeld door te zweten of via de urine. De hoeveelheid vocht moet altijd worden aangevuld.

Voldoende water drinken is van essentieel belang. Water transporteert koolhydraten, vitaminen en eiwitten door het lichaam. Deze stoffen hebben de organen nodig om vitaal en gezond te blijven. Ook voert water afvalstoffen in het lichaam af. Daarnaast zorgt water voor een goede spijsvertering en stoelgang. Wanneer het lichaam is uitgedroogd treedt vaak obstipatie op met als gevolg buikpijn, darmkrampen en darmpijn.

Het is van belang om de pH-waarde van het lichaam in balans te houden. Door de toxische stoffen waar het lichaam in het dagelijkse leven aan bloot wordt gesteld, stijgt het zuurgehalte. Het lichaam moet weer worden ontzuurd door het afvoeren van deze afvalstoffen. Dit lukt voornamelijk goed met alkaline water. Dit water heeft een pH-waarde van 9,5 en ondersteund daarmee een gezond zuur/base evenwicht.

 

11 tips om meer te drinken

Realiseer jij je hoe belangrijk het is om veel te drinken, maar vind je het lastig de aanbelon hoeveelheid vocht per dag binnen te krijgen. Don’t worry, we’ve got you! We geven je 11 tips om makkelijk voldoende water te drinken.

 

Rise & shine

Maak er een gewoonte van dat je bij het opstaan iedere dag een groot glas lauw water leegdrinkt. Zo word je goed wakker en heb je meteen al een gedeelte van je dagelijkse hoeveelheid water binnen.

 

Luister naar je lichaam

Luister je wel goed genoeg naar je dorstgevoel? Veel mensen verwarren dorst met het hongergevoel. Hierdoor gaan ze snacken in plaats van doen wat het lichaam echt nodig heeft: water drinken! Door goed naar je lichaam te luisteren en te drinken wanneer je dorst hebt, zal je veel beter gehydrateerd blijven.

 

Meten is weten!

De meesten weten niet hoeveel vocht ze per dag drinken. Misschien drink je dagelijks een glas water en kop thee bij het ontbijt – maar om hoeveel vocht gaat dit precies? Door bij te houden hoeveel je per dag drinkt kan je bepalen hoeveel vocht je daarbovenop nodig hebt. Drink je water uit een halve liter drinkfles? Zorg dan dat je hier minimaal 3 van leegdrinkt op een dag. Drink je de hele dag uit een glas van 250 mililiter? Vul dit glas dagelijks 6 keer.

Ook kan je een karaf van 1,5 tot 2 liter (afhankelijk van je behoefte) in de koelkast zetten. Spreek met jezelf af dat de karaf in de avond helemaal leeg moet zijn.

 

Neem een flesje mee

Door altijd water bij de hand te hebben, zal je merken dat je vochtinname automatisch toeneemt. Zorg ervoor dat je een fles bij je hebt en deze ook continu bijvult. Zo drink je ook genoeg op kantoor, school, in de auto of in het openbaar vervoer.

 

Spice it up

Vind je water drinken nogal saai? Dat hoeft zeker niet zo te zijn! Je maakt je water spannender om te drinken met smaakmakers zoals kruiden en fruit. Een aantal van onze favorieten zijn munt, citroen, komkommer, sinaasappel, rozemarijn, limoen en tijm.

 

Meer (kruiden)thee drinken

Een aantal koppen thee per dag draagt ook bij aan het binnenkrijgen van vocht. Let hierbij op dat het geen vochtafdrijvende thee is (paardenbloem, brandnetel en peterselie), aangezien dit juist een negatief effect kan hebben op de vochtinname. Ga liever voor een verse munt- of gemberthee met citrus.

 

Drink water bij elke maaltijd

Door bij iedere maaltijd een glas water te drinken zit je snel aan je aanbevolen hoeveelheid water per dag. Kijk hierbij wel uit dat je de voeding niet wegspoelt met het water. Het is namelijk belangrijk dat je goed kauwt op het voedsel. Drink om deze reden alleen als je mond echt leeg is!

 

Pas je drinkgedrag aan

Hoeveel vocht je op een dag nodig hebt is afhankelijk van hoeveel vocht je verliest. Ben jij een dag flink aan het sporten of heb je met 30 graden in de zon gezeten? Drink dan extra water, afhankelijk van hoeveel vocht je bent verloren door middel van zweten.

 

Check je urine

De kleur van je urine vertelt je of je goed gehydrateerd bent. Als je voldoende water drinkt en dus goed gehydrateerd bent, is je urine lichtgeel en bijna helder van kleur. Als je te weinig hebt gedronken is de urochroomconcentratie van je urine hoger en kleurt je urine donkerder. In dat geval moet je meer drinken!

 

Neem een Juicebrothers sap abonnement

We’ve got your back! Met een Juicebrothers sap abonnement zit je nooit zonder sap. Kies welke sapjes je maandelijks wilt ontvangen en wij zorgen er keer op keer voor dat ze vers worden geleverd. De meest leuke manier om gehydrateerd en gezond te blijven!

 

Remind yourself

Kom je nog steeds niet aan genoeg water met bovenstaande tips? Zet dan een reminder in je telefoon dat je om de twee uur een groot glas water moet drinken. Je kunt ook apps downloaden die je een reminder kunnen geven. You’ve got this!

 

STAY HYDRATED AND HEALTHY

Het beste is om tussen de 1.5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Het is gezond om een groot deel hiervan te laten bestaan uit (alkalisch) water. We begrijpen dat enkel water drinken saai kan zijn. Spice things up met lekkere en gezonde fruit- en groentejuices. Hiermee vul je je vocht aan en krijg je ook nog belangrijke vitaminen, mineralen en enzymen binnen. Door middel van een sapabonnement is je koelkast continu voorzien van een voorraad verse juices.

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️