Is teveel vitamine C schadelijk?

Vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid. Bij een tekort aan vitamines kan je lichaam bepaale lichamelijke processen niet of slecht uitvoeren. Hierdoor zou je kunnen denken ‘the more, the better‘, maar niets is minder waar als we het over vitamine C hebben. Kan een teveel aan vitamine C schadelijk zijn? Let’s find out!

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een wateroplosbare vitamine. Vitamine C is een zeer belangrijke voedingsstof voor een goede gezondheid. Zo ondersteunt vitamine C een aantal belangrijke lichaamsfuncties:

 • Vitamine C ondersteunt een gezond immuunsysteem.
 • Vitamine C laat de huid stralen.
 • Vitamine C houdt de bloedvaten gezond en elastisch.
 • Vitamine C zorgt voor sterke botten, kraakbeen en tanden.
 • Vitamine C zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel.
 • Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed.
 • Vitamine C is een antioxidant en gaat vrije radicalen in het lichaam tegen. Hierdoor beschermt ascorbinezuur tegen schade aan de lichaamscellen.

 

Je lichaam maakt zelf geen vitamine C aan. Daarom is het van belang genoeg binnen te krijgen via je voeding. Dit doe je door gezond en gevarieerd te eten.

Een vitamine C tekort heeft veel nadelige effecten. Toch komt een tekort aan vitamine C niet vaak voor. Met een gevarieerde voeding krijg je gemakkelijk voldoende vitamine C binnen. Een tekort aan vitamine C kwam in het verleden veel voor bij zeemannen die maandenlang een ernstig tekort aan vitamine C hadden door eenzijdige voeding, met scheurbuik tot gevolg. Bij een matig tekort aan vitamine C kan je last hebben van de volgende symptomen: gewichtsverlies, vermoeidheid, slechte wondgenezing en gewrichtspijn. Een ernstig tekort kan leiden tot scheurbuik, waarbij onder andere tandvleesbloedingen, extreme vermoeidheid en inwendige bloedingen voor kunnen komen.

 

Vitamine C vindt je in voedingsmiddelen zoals groente en fruit, maar ook aardappelen zijn een goede bron. Hierond vind je een lijst van de voedingsmiddelen die het hoogste vitamine C gehalte hebben.

Producten met vitamine C

 • Aardbeien
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Citroen
 • Grapefruit
 • Groene kool
 • Kiwi
 • Limoen
 • Peultjes
 • Rode paprika
 • Rode kool
 • Sinaasappel
 • Spitskool
 • Spruitjes
 • Spinazie
 • Tuinbonen
 • Zwarte bessen

 

 

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid van vitamine C is 75 mg. Bij zwangere vrouwen (85 mg) en vrouwen die borstvoeding geven (100 mg) ligt de aanbevolen hoeveelheid iets hoger. Om een beter beeld van de aanbevolen hoeveelheid te krijgen: een appel bevat 5 mg vitamine C, een banaan 9 mg en een kiwi 59 mg.

Waarom vitamine C supplementen?

Veel aanbieders van voedingssupplementen adverteren met de gezondheidsvoordelen van vitamine C en raden ons aan vitamine C supplementen te gebruiken. Voor gezonde mensen is dit onnodig, aangezien je met een gevarieerde en gezonde voeding al voldoet aan je dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.

Speciale groepen kunnen baat hebben bij het gebruik van suppletie. Bijvoorbeeld foliumzuur voor zwangeren en vitamine D voor ouderen. Vitamine C supplementen kunnen alleen een gezondheidsvoordeel opleveren bij mensen met een extreem eenzijdige voeding en zware drinkers.

 

Is teveel vitamine C slecht voor je?

Het is niet alleen onnodig voor gezonde mensen om een vitamine C supplement te gebruiken, het kan zelfs nadelige gevolgen veroorzaken. Bij meer dan 2 gram vitamine C per dag kunnen de klachten ontstaan. Deze klachten zijn voornamelijk gerelateerd aan het maag darmkanaal. Een te veel aan vitamine C kan tevens de nieren extra belasten. Vroeger werd gedacht dat hierdoor het risico op nierstenen groter is, maar dit nadeel van vitamine C is nooit wetenschappelijk bewezen.

Bijwerkingen van een teveel aan

vitamine C

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Diarree
 • Brandend maagzuur
 • Een vergote kans op nierstenen
 • Bij mensen die een tekort aan het enzym G6PD hebben kan een bloedafwijking ontstaan. Voor deze mensen wordt afgeraden vitamine C supplementen te gebruiken.
 • Vermoeidheid. Te veel vitamine C remt de opname van koper en bevordert de opname van ijzer. Hierdoor kan je een te hoog ijzergehalte hebben, met chronische vermoeidheid tot gevolg.

Een overdosis vitamine C is in principe niet dodelijk.

Kun je een vitamine C overdosis krijgen?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Wateroplosbare vitamines, worden in tegenstelling tot een vetoplosbare vitamine, niet opgeslagen in je lichaam. Vitamine C wordt via de urine uitgescheiden. Hierdoor kan een ophoping niet ontstaan en is er geen risico op een overdosis vitamine C.

Het goede nieuws: uit groente, fruit en puur sap kan je nooit te veel vitamine C binnen krijgen. Wel is het verstandig voorzichtig te zijn met supplementen. Deze bevatten vaak meer dan 2000mg vitamine C per stuk. Belangrijk dus om de supplementen links te laten liggen en je te focussen op een gezonde voeding met veel groente en fruit. Zo krijg je genoeg vitamine C binnen, zonder een risico te lopen op een overdosering en belasting van het maag darmkanaal.

 

Conclusie vitamine C

Vitamine C is essentieel voor een goede werking van het lichaam. Je hebt het nodig om gezond te kunnen zijn en blijven. Toch kan je een teveel aan vitamine C binnenkrijgen. Hiermee belast je het maag darmkanaal en kunnen vervelende symptomen zoals diarree en misselijkheid ontstaan. Je voorkomt een overdosis door vitamine C supplementen links te laten liggen en je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen via een gezonde en gevarieerde voeding met een gezonde hoeveelheid vitamine C.

Sapjes voor een gezonde hoeveelheid vitamine C

Met een gezonde voeding – vol groente en fruit – zorg je voor een gezonde hoeveelheid vitamine C. Voor mensen die het lastig vinden dagelijks genoeg groente en fruit te eten kan het drinken van groente- en fruitsappen een goede oplossing zijn. Door dagelijks een verse sap te drinken behaal je makkelijker je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.

Aan onze Skin Sister hebben we extra vitamine C toegevoegd, waardoor dit sapje een perfecte bron van deze vitamine C is. Door het drinken van deze juice zit je binnen no-time aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Skin Sister staat bekend om het ondersteunen en laten stralen van de huid. Door de grote hoeveelheid vitamine C is het een beauty serum, maar dan in juice vorm! Daarnaast natuurlijk ook gewoon heel lekker met o.a. ananas, biet en grapefruit.

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️