Waarom komkommer zo gezond is

Deze groente is tegenwoordig in bijna iedere keuken wel te vinden: de komkommer! Dat verbaast ons niet, want komkommers zijn enorm veelzijdig en bevatten veel gezonde nutriënten. We houden ervan om komkommer te verwerken in salades, sappen, smoothies of we eten het gewoon als snack. Maar waarom is het toevoegen van komkommer aan je dieet zo gezond? Door het lezen van dit blogartikel kom je erachter!

 

Gezondheidsvoordelen van komkommers

Het consumeren van komkommer kent tal van voordelen voor je gezondheid. Wij vertellen je waarom komkommer zo gezond voor je is.

 

Komkommer hydrateert

Komkommers bestaan voor 95 procent uit water. Je kan je voorstellen dat het eten van komkommer om deze reden perfect bijdraagt aan hydratatie van je lichaam. Water voert afvalstoffen af, dus is hartstikke gezond en nodig! Vind jij het moeilijk om dagelijks genoeg water te drinken? Vul het vochtgehalte dan aan door een stuk komkommer te eten!

 

Rijk aan antioxidanten

Komkommers zitten vol antioxidanten zoals flavonoïden en tannines. Antioxidanten gaan de ophoping van vrije radicalen in het lichaam tegen. Hierdoor worden ontstekingen geremd en kan de kans op chronische ziekten verminderen.

 

Caloriearm

De komkommer is een van de meest caloriearme groenten. Een komkommer bevat namelijk per 100 gram slechts 13 calorieën. Als je wat kilo’s kwijt wil raken, is het eten van komkommer een goed hulpmiddel. Dit komt door de voedingswaarde van de komkommer. De combinatie van vezels, veel water en weinig calorieën zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel hebt, zonder veel calorieën binnen te krijgen. De perfecte slanke snack!

 

Draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel

Komkommers bevatten een hormoon dat de alvleesklier nodig heeft om het hormoon insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat glucose opgenomen kan worden in de lichaamscellen waar het wordt gebruikt voor de energievoorziening. Het hormoon uit komkommer ondersteund de alvleesklier bij het aanmaken van genoeg insuline, zodat de bloedsuikerspiegel altijd binnen gezonde grenzen blijft.

 

Gaat veroudering tegen

Het eten van komkommer én het leggen van schijfjes komkommer op de huid gaan veroudering tegen. Met veroudering hebben we het over veroudering van de huid, zoals rimpels en pigmentvlekken. De antioxidanten in komkommer gaan vrije radicalen tegen die veroudering van de huid kunnen veroorzaken. Ook dragen antioxidanten bij aan bescherming van de huid tegen UV-straling, een bevorderde aanmaak van nieuwe huidcellen en verbeterde elasticiteit van de huid.

 

Welke vitamines zitten in komkommers?

Zoals eerder benoemd zitten komkommers bomvol vitamines en mineralen. Hieronder lees je over de nutriënten die ruim in komkommers aanwezig zijn.

Vitamines en mineralen in komkommer:

  • Vitamine C: deze vitamine heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor vorming van bindweefsel, de ijzeropname en het in stand houden van de weerstand.
  • Vitamine B: het vitamine B-complex heeft het lichaam nodig voor een goede werking van het gezichtsvermogen, de huid, de zenuwen en de vorming van rode bloedcellen.
  • Vitamine K: het lichaam heeft vitamine K nodig om bij bloedingen het bloed te laten stollen.
  • Foliumzuur: deze vitamine (staat ook wel bekend als vitamine B11) is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en oor de werking van de zenuwen. Zwangere vrouwen moeten er extra alert op zijn om genoeg foliumzuur binnen te krijgen; deze vitamine is namelijk zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
  • Calcium: het mineraal calcium is van belang voor het opbouwen en onderhouden van je botten en gebit. Het binnenkrijgen van genoeg calcium zorgt ervoor dat je op latere leeftijd minder kans hebt op osteoporose en botontkalking. Ook is calcium belangrijk voor een goede werking van de zenuwen en spieren.
  • Ijzer: voor de vorming van hemoglobine (een onderdeel van rode bloedcellen) heeft je lichaam ijzer nodig. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam en zijn daarom essentieel voor een goede werking van alle organen.
  • Kalium: het mineraal kalium zorgt samen met chloride en natrium voor een juiste vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium verlaagt de bloeddruk bij mensen met een te hoge bloeddruk. Ook zorgt het mineraal ervoor dat zenuwprikkels juidt worden geleid en kunnen spieren zich goed samentrekken.

 

 

Komkommer voedingswaarde

De voedingswaarde van komkommer is uiteraard afhankelijk van hoe je de komkommer consumeert. Zo bevat de schil belangrijke voedingsstoffen; eet de komkommer dus mét schil en neem de schil mee in het maken van je sapje of smoothie.

De voedingswaarden van 100 gram komkommer:

Kcal 13 0,7%  van de ADH*
Water (g) 95,1 4,8% van de ADH*
Eiwit (g) 0,6 1,1% van de ADH*
Koolhydraten (g) 2,2 0,9% van de ADH*
Suiker (g) 1,8
Vet (g) 0,2 0,3% van de ADH*
Vezels (g) 0,9 2,6% van de ADH*
A (mg) 0,008 0,9% van de ADH*
B1 (mg) 0,02 1,8% van de ADH*
B2 (mg) 0,03 2% van de ADH*
B3 (mg) 0,1 0,6% van de ADH*
B5 (mg) 0,26 5,2% van de ADH*
B6 (mg) 0,04 2,7% van de ADH*
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,7% van de ADH*
C (mg) 8 10,7% van de ADH*
E (mg) 0,03 0,3% van de ADH*
Vitamine K (ug) 20,9 17,4% van de ADH*
Natrium (mg) 8 0,8% van de ADH*
Kalium (mg) 140 4% van de ADH*
Calcium (mg) 15 1,5% van de ADH*
Fosfor (mg) 20 2,5% van de ADH*
IJzer (mg) 0,5 6,3% van de ADH*
Jodium (ug) 3 2% van de ADH*
Magnesium (mg) 10 3,3% van de ADH*
Koper (mg) 0,09 10% van de ADH*
Selenium (ug) 0,3 0,6% van de ADH*
Zink (mg) 0,15 1% van de ADH*

 

Bron: Nevo
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Komkommer in sapjes

Komkommer is een perfecte groente om sappen of smoothies mee te maken. Maak dit zelf met een sapcentrifuge of blender door jouw perfecte combinatie te maken van groente, fruit, plantaardige melk en/of water. Tip: voeg ook eens kruiden zoals peterselie of basilicum toe voor een lekkere variatie!

Volg het volgende stappenplan voor de altijd perfecte smoothie:

Stap 1: liquids
Begin met 250ml water, ongezoete plantaardige melk of verse sinaasappelsap in de blender.

Stap 2: veggies
Voeg alle groentes toe waar je zin in hebt – zoals spinazie, komkommer of boerenkool. Ongeveer 100 gram totaal.

Stap 3: choose your fats
Voeg een vet ingrediënt toe, zoals een halve avocado of een eetlepel amandelboter of pindakaas.

Stap 4: fruits
Kies je favoriete fruit. Mango en banaan maken een smoothie extra creamy. Het totale gewicht fruit mag ongeveer 100 gram zijn.

Stap 5: blend, poor in a glass & enjoy!

Heb je weinig tijd of wil je voorkomen dat je keuken onder de groente- en fruitresten zit? Bezoek onze shoppagina of een van onze winkels voor de lekkerste sapjes en smoothies – ook met komkommer als ingrediënt!