Wat is slowjuicen? Cold pressed vs slow juice

Tegenwoordig zijn er veel verschillende manieren om sap te produceren. Wij maken uitsluitend gebruik van de cold press methode, omdat wij het belangrijk vinden dat al het goodness uit de ingrediënten van onze sappen behouden blijft. Maar hoe werkt dit precies? En wat is het verschil met persen door middel van een slow juicer? In deze blog nemen we je mee in de wereld van het juicen. De methoden van slowjuice, centrifugeren en cold press komen uitgebreid aan bod.

 

Het maken van sap: welke methoden zijn er?

De vier meest bekende methoden om sap te produceren zijn blenden, centrifugeren slowjuicen en koud persen. Een blender is veelzijdig en makkelijk in gebruik, maar is niet de beste manier van het bereiden van sap wanneer je zoveel mogelijk voedingsstoffen in je sap wilt behouden. In een blender worden de ingrediënten als het ware gepureerd door snel roterende mesjes. Hierbij komt hitte vrij, wat resulteert in een verlies van alle goede voedingsstoffen. Bij het blenden van sap wordt er veel lucht in het sap geklopt. Dit zie je bijvoorbeeld aan de schuimlaag op je geblende sap. Hierbij treedt snel oxidatie op.

Wat gebeurt er bij oxidatie? Oxidatie is een chemisch proces. Dit proces ontstaat doordat een ingrediënt wordt blootgesteld aan zuurstof. Denk bijvoorbeeld aan een appel waaruit een hap wordt genomen en de appel vanbinnen bruin wordt. Dat deel is dan geoxideerd. Bij dit proces treedt verlies van belangrijke voedingsstoffen op.

Welke methode van sapbereiding levert gezonder sap op? De andere methoden – slow juice, gecentrifugeerd sap en cold press – worden nader besproken.

 

Waarom slowjuice? / Wat is slowjuicen?

Bij slowjuicen wordt sap van groente en fruit gemaakt door middel van een schroefpers. De ingrediënten worden gekneusd, vermalen en geperst. Dit is een langzaam proces, waarbij er een grote opbrengst sap is. Hierdoor is het een superefficiënt proces – er is minder groente en fruit nodig en het apparaat verbruikt minder energie. Het resultaat is een sap vol met essentiële voedingstoffen en levende enzymen. In een slow juicer kunnen zowel harde als zachte groentes geperst worden. Van een winterpeen tot bladspinazie, de slow juicer maakt al deze ingrediënten tot sap.

 

Wat is het verschil tussen slowjuicen en een sapcentrifuge?

Bij slowjuicen wordt sap op een langzame manier geperst uit groente en fruit waardoor er meer sap en voedingsstoffen worden verkregen en behouden. Groentes en fruit worden beter benut wanneer ze met een slowjuicer met schroefpers geperst worden ten opzichte van sapcentrifuges.

Hoewel allebei deze apparaten sap maken, zitten er meer vezels in je sapje uit een slowjuicer. Bij een sapcentrifuge wordt door middel van centrifugerende kracht de pulp geheel gescheiden van het sap. Ook is het sap uit de slowjuicer meer geconcentreerd door de langzame persing. In een sapcentrifuge kunnen bepaalde voedingsmiddelen niet worden verwerkt. Wil je banaan, spinazie, boerenkool of noten in je sap: koudegeperst is the way to go!

 

Wat is het verschil tussen slowjuicen en cold pressed?

Het grote verschil tussen de twee methodes is de manier van persen. Slow juice maakt gebruik van een schroefpers en bij cold pressed worden de verse ingrediënten geperst tussen twee platen.

Wij maken uitsluitend gebruik van de cold pressed methode. We halen de maximale hoeveelheid sap uit onze fruit en groenten. Hierdoor blijft de delicate balans van vitamines, mineralen en enzymen behouden. Het sap bevat al het goede uit ons groente en fruit.

Allereerst worden de ingrediënten in ijskoud water gewassen. Vervolgens worden de ingrediënten gesneden met een vlijmscherp mes. De ingrediënten worden door zwaartekracht door de messen getrokken. De ingrediënten blijven hierdoor vers en ze worden zonder warmte en druk gesneden, zodat we de optimale voedingstoffen behouden.

De ingrediënten komen samen in een grote zak. Deze zak filtert het sap van de pulp. De vezels blijven achter in de pulp. Dit is niet erg, aangezien we véél meer vezels krijgen uit volkoren producten, noten, granen en verse fruit en groenten. In een gezonde voeding komen we dus gemakkelijk aan onze vezels per dag. Het positieve aan het scheiden van de pulp is dat er meer ruimte voor vitaminen en mineralen in het sap overblijft.

De zak met ingrediënten wordt tussen twee platen gehangen. Deze hydraulische pers zorgt dat iedere druppel sap uit de ingrediënten wordt geperst. De pulp blijft in de zak achter en de puurste vorm van sap komt eruit. De pulp hergebruiken we weer om er vezelrijke en voedzame crackers van te maken.

Bij het proces van slowjuice en cold pressed wordt geen warmte gebruikt. Hierdoor blijven de maximale versheid, smaak en voedingsstoffen behouden. Het proces van koud persen is een langzaam proces, waardoor het maken van dit sap langer duurt van via een sapcentrifuge of blender.

Meer over de productie van ons koudgeperst sap lees je hier!

 

Voordelen van de cold pressed methode

Zoals eerder benoemd hangen er veel voordelen aan de cold press methode. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

  • De koudgeperste methode zorgt voor de puurste vorm van sap.
  • Er wordt een maximale hoeveelheid sap uit de ingrediënten geperst. Dit resulteert in more nutrients en less food waste!
  • Bij cold pressed wordt er geen gebruik gemaakt van warmte. Maximale smaak, versheid en healthy voedingsstoffen blijven behouden.
  • Cold press en slow juice voorkomen oxidatie. Dit komt door de langzame manier van vermalen en persen. Dit draagt bij aan optimale voedingsstoffen in het sap.

Oxidatie komt bijvoorbeeld bij geblend of gecentrifugeerd sap wel voor.

Onze conclusie is dat de cold pressed methode zorgt voor de beste smaak en healthy goodness. Om dit te ondersteunen gebruiken wij 100% gecertificeerd biologische en plant-based ingrediënten. Ook conserveren wij ons sap niet, dus is het ultra-vers.

Zin in sap gekregen? Shop onze koudgeperste groente- en fruitsappen hier en geef je koelkast een health-boost!