Hoe gezond is groentesap?

De meeste mensen weten hoe hun voeding eruit moet zien om gezond te blijven. De regels zijn in de basis niet ingewikkeld: eet veel verse groente en fruit en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van toegevoegde suikers en bewerkt voedsel. Je lijf zal je dankbaar zijn voor de vitamines en mineralen die je dagelijks binnenkrijgt.

Toch blijkt dat het eten van genoeg groente niet vanzelfsprekend is. Uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat slechts 16% van de volwassenen dagelijks genoeg groente eet. Er is dus werk aan de winkel! Op zoek naar een manier om dagelijks meer groente binnen te krijgen? Probeer eens iedere dag een groentesap te drinken. We vertellen je in dit artikel waarom groentesap zo gezond is.

 

Is groentesap eigenlijk gezond?

Of groentesap het label ‘gezond’ mag krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Let daarom bij het kopen (of maken) van groentesap op onderstaande punten.

 • Biologisch – Het is van belang dat het sapje gemaakt is van biologische Niet-biologisch sap bevat veel pesticiden en kan daarom een nadelig effect hebben op je gezondheid.
 • Zonder kunstmatige toevoegingen – Door het lezen van het etiket van het sapje wordt al snel duidelijk of je met gezond groentesap te maken hebt. Gezond sap is vrij van kunstmatige toevoegingen.
 • Manier van persen – Tijdens het persen van groente en fruit kunnen veel voedingsstoffen verloren gaan. Als er warmte vrijkomt bij het proces van persen, zullen de ingrediënten sneller oxideren en treedt verlies van voedingsstoffen op. Zoek dus naar sap waar ‘koudgeperst’ of ‘slowjuice’ op het etiket staat benoemd.

 

Voordelen van groentesap

Het drinken van groentesap is heel gezond! Dit is waarom je van groentesap een dagelijkse gewoonte moet maken:

 

 1. Groentesap geeft een vitamineboost

Verse groentesappen staan bol van de gezonde nutriënten. Onder andere vitamine A, B, C en E zijn ruimschoots aanwezig in groentesap. Ook veel essentiële mineralen krijg je binnen bij het drinken van een heerlijk flesje groente. Rauwe groente bevat vaak meer nutriënten dan als het gekookt is.

Vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Veel lichaamsprocessen zouden niet werken bij een tekort. Je kan je lichaam ondersteunen bij deze processen door (naast een gezonde voeding) dagelijks een groentesapje te drinken.

 1. Groentesap drinken is makkelijker dan groente eten

Elk van onze groentesappen bevat ongeveer 1,5 kilo aan biologische groente. Zie daar maar eens tegen op te eten… De keuze is aan jou: eet je vandaag 10 salades of drink je toch liever een groentesapje?

 1. Voedingsstoffen in groentesap worden direct opgenomen in je bloed

Door de koudgeperste methode zitten er erg weinig vezels in het groentesap. De nutriënten in het sap kunnen hierdoor al binnen enkele minuten worden opgenomen door je lichaam. Bij het eten van groente en fruit kunnen de voedingsstoffen pas worden opgenomen na 3 tot 4 uur verteren. Ook gaat er gedurende het verteringsproces een gedeelte van de voedingsstoffen verloren. Conclusie: groentesap zorgt voor een snelle en efficiënte opname van voedingsstoffen.

 1. Groentesap is geschikt voor een detox

Ben je moe, futloos of heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Misschien is je lichaam toe aan een detox! Onze favoriete manier van ontgiften is het drinken van groentesap gedurende een aantal dagen. De sappen zijn het enige wat je consumeert gedurende de detox-periode.

Het drinken van groentesappen gedurende een aantal dagen zorgt ervoor dat je wordt opgeladen met megaveel nutriënten. Daarnaast ben je deze dagen vrij van gifstoffen zoals cafeïne, alcohol en bewerkte voedingsmiddelen.

Wat merk je hiervan? Een mooiere huid, je lichaam wordt gereset en je krijgt de kans ongezonde gewoontes te doorbreken.

Maak de keuze voor een cleanse van 1, 3 of 5 dagen. Het niveau van de cleanse bepaal je zelf. Ga je voor Deep (voor de detox newbies), Deeper (wanneer je geen groentje meer bent) of Deepest (voor de juice junkies). De laatste variant bestaat uit weinig fruitsuiker en VEEL groente.

 1. Groentesap is heel lekker

Naast dat groentesap gezond is, is het ook gewoon heel lekker. Of je nou een yummy vitamine-boost nodig hebt na het sporten, jezelf wilt hydrateren op een hete zomerdag of gewoon op zoek bent naar iets lekkers voor tussendoor; groentesap is geschikt voor ieder moment. Onze groentesappen zijn zorgvuldig samengesteld om gezond én superlekker te zijn.

Mean Green
1,5 kilo groente in elk flesje. Deze gezonde groentesap zit vol met superfoods zoals broccoli, spinazie, bleekselderij en gember. Mean Green smaakt precies zoals je verwacht dat hij zal smaken: GROEN! De gember en citroen in het sapje zorgen voor een frisse en pittige touch.

Force of Nature
Groen, groener, groenst. Een flesje vol vitamines. Het vleugje citroen in deze juice maakt het de perfecte frisse dorstlesser op een zomerdag.

Pure Celery Juice
We geven het toe… bleekselderij is een groente waar je van moet houden. Ben jij een celery-lover dan is dit het perfecte groentesap voor jou! Selderij is heerlijk fris en geeft je lichaam een welverdiende vitamine-boost.


Het belangrijkste nadeel van groentesap is dat het geen volledige vervanging biedt voor het dagelijks eten van groente. Koudgeperst groentesap bevat geen tot zeer weinig vezels. In groentes zitten in wateroplosbare vezels, die een positieve invloed hebben op de bacteriën in de dikke darm. Groentesap kan je dus goed gebruiken als vitamine-boost, maar mag je niet als volledige vervanging van het eten van verse groente zien.

 

Wat is het verschil tussen groentesap en fruitsap

Er zijn veel verschillende soorten sapjes verkrijgbaar. Zo kan je voor een groentesap of fruitsap gaan. Vaak wordt er een combinatie van groente en fruit gebruikt in een sapje.

Idealiter drink je sap dat in verhouding meer groente dan fruit bevat. In fruitsap zitten suikers die van nature in het fruit aanwezig zijn. Dit suiker wordt ook wel fruitsuiker of fructose genoemd. Net als bij regulier suiker, stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je veel fruitsuiker binnenkrijgt.

Groentesap bevat weinig tot geen suiker en is laag in calorieën. De smaak is een stuk minder zoet in vergelijking tot fruitsap. Ben jij op zoek naar een sapje dat niet te veel fruitsuiker bevat, maar wel een heerlijk zoete smaak heeft? Ga voor een juice die is gemaakt van een combinatie van groente en fruit. Onze favorieten zijn Easy Going en Dragons Breath.

 

Is groentesap goed voor afvallen?

Groentesap kan het proces van afvallen ondersteunen. Op de volgende manieren kan groentesap je helpen met het afvallen.

 1. De voedingsstoffen in groentesap kunnen bijdragen aan een goede darmflora.
 2. Groentesap kan je lekkere trek stillen. Laat een groentesapje nou een stuk minder calorieën bevatten in vergelijking tot de gemiddelde snack 😉
 3. Probeer eens een detox! Gemiddeld kan je een kilo afvallen gedurende een 3-daagse sapkuur. Wel is het van belang na de sapkuur niet direct terug te vallen in je oude (misschien wel ongezonde) gewoontes.

 

Zelf groentesap maken

Groentesap kan je in je eigen keuken maken. Het leuke hieraan is dat je kan experimenteren met verschillende ingrediënten en daardoor uiteindelijk je ultieme groentesapje kan samenstellen.

Er zijn een paar manieren om zelf groentesap te maken.

 • Met een sapcentrifuge
  Een van de makkelijkste en snelste manieren van het maken van sap is met een sapcentrifuge. Aan de sapcentrifuge zit echter ook een groot nadeel: door het hoge toerental komt er veel warmte vrij waardoor een groot deel van de voedingsstoffen verloren gaat. Je koopt een sapcentrifuge al voor ongeveer 50 tot 100 euro.
 • Met de blender
  Wil je liever niet investeren in een juicer? Het is mogelijk om sap te maken met een blender. Snijd de groente en fruit in kleine stukjes, doe het samen in de blender met wat water en blendt het voor ongeveer 3 minuten. Vervolgens hoef je het mengsel alleen nog te zeven. Bij voorkeur doe je dit met een kaasdoek, zodat er geen pulp in je sap achterblijft. Het grote nadeel van juicen met een blender is dat de mesjes snel roteren, waardoor veel warmte ontstaat en het sap snel oxideert. Hierdoor verliest het sap een groot deel van de waardevolle nutriënten.
 • Met een cold press juicer of slow juicer
  Een manier van het maken van sap mét behoud van de voedingsstoffen is door middel van een cold press of slow juicer. Hierbij wordt het groente en fruit geperst op een lagere snelheid. Het voordeel is dat er bijna geen warmte vrijkomt, waardoor de balans van vitamines, mineralen en enzymen behouden blijft. Een cold press of slow juicer waarbij je met de hand moet persen is al verkrijgbaar voor onder de 100 euro. De elektrische variant is iets kostbaarder; deze kost al gauw een paar honderd euro.Het verschil tussen de cold press juicer en slow juicer is dat de cold press gebruik maakt van een hydraulische pers en de slow juicer van een schroefpers.

(Bijna) alle soorten groente kunnen in een sapcentrifuge, cold press of slow juicer. Ook hardere groente met schil zijn voor deze machines geen uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan wortels, bladgroente, rode bietjes, broccoli en komkommer.

Het maken van sap in een blender kan niet met elke soort groente en fruit. Eigenlijk worden de ingrediënten in een blender zo fijn vermalen dat het tot puree wordt gemaakt. Dat lukt niet met harde stukken groente. Kies daarom voor zachtere stukken fruit en groente en schil de ingrediënten van tevoren.

Maak jij liever van je keuken geen groente-bende, maar wil je wel altijd genoeg gezond groentesap in huis hebben? Geef je koelkast een health boost met onze biologische sap abonnementen. Bespaar tot 15% op verse sappen en krijg maandelijks of per kwartaal je sappen aan huis geleverd. Lekker makkelijk!

Kies uit 1 van onze 5 zorgvuldig samengestelde pakketten of stel je eigen pakket samen.

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️