Health benefits van kurkuma

De ‘turmeric shot’ is een van onze veel verkochte shots. Het bestaat uit biologische kurkuma en wordt gemaakt door middel van onze cold-pressed machine. Maar wat is kurkuma en waar is het goed voor?

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is de naam die in de volksmond vaak wordt gebruikt voor de wortels van de plant: ‘Curcuma Longa’. De wortel groeit net als gember onder de grond. Ze behoren beide tot de gemberfamilie. Alhoewel ze aan de buitenkant op elkaar lijken heeft kurkuma in tegenstelling tot gember een donker gele kleur aan de binnenkant. De officiële naam is dan ook ‘geelwortel’. Kurkuma is de officiële naam voor het poeder van de gedroogde en gemalen geelwortel. Dit wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

De belangrijkste werkzame stof in kurkuma heet ‘curcumine’ (ookwel de zogenaamde curcuminoïden). Het is een erg sterk antioxidant. Onderzoek wijst aan dat het een positief effect kan hebben bij de genezing van ontstekingen en het versterken van de weerstand.

 

Waarom is kurkuma gezond?

Curcuma Longa zit vol vitamine en mineralen. Zo bevat het vitamine A, B1 (thiamine), B2, B3, B6, B12, C, ijzer, calcium, magnesium en zink.

 

Voordelen van kurkuma

Binnen de Ayurvedische geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde wordt geelwortel al lang gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, leverziekten en infecties. Echter in de laatste decennia is er ook veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van de werkzame stof curcumine op de gezondheid.

 

De ziekte van Alzheimer

Meerdere studies tonen een positief effect van curcumine op de ziekte van Alzheimer. Curcumine voorkomt de opbouw en stimuleert de afbraak van ‘rogue’ eiwitten die de werking van de zenuwcellen in de hersenen beperken (kenmerk van Alzheimer).
Daarnaast helpt curcumine om het eiwit genaamd ‘tau’ op te ruimen. Dit eiwit stapelt op in de neuronen. Dit wordt ook geassocieerd met de oorzaak van de ziekte van Alzheimer.
Echter, onderzoek is nog wisselend over de toepassing van kurkuma. Meer onderzoek is hiervoor nodig, maar de verwachtingen zijn hoopvol.

 

Bescherming van ontstekingen

Onderzoekers zien steeds meer dat chronische ontstekingen en oxidatieve stress de onderliggende oorzaak zijn van ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.
Door de anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking van curcumine wordt gedacht dat het mogelijk bescherming bied tegen de ontwikkeling van chronische ziekten.
Antioxidanten maken namelijk de vrije radicalen in het lichaam onschadelijk zodat zij geen cellen meer kunnen beschadigen. Vrije radicalen worden veroorzaakt door bijv. UV-straling en roken en zijn o.a. verantwoordelijk voor het verouderingsproces.

 

Darmgezondheid

Nieuw onderzoek toont aan dat curcumine zelfs effect kan hebben op ons microbioom (de samenstelling van goede bacteriën in de darmen). Mogelijk zou het ons microbioom kunnen veranderen op een manier die positieve effecten laten zien op ons gehele lichaam en geest. Daarnaast zou het de stoelgang en klachten als opgeblazen gevoel verbeteren.

 

Mentale gezondheid

In een klein klinische onderzoek naar depressie en mentale gezondheid zorgde de curcumine voor een daling in depressieve klachten en in sommige gevallen verminderde angstige gevoelens.

Het onderzoek werd gedaan bij mensen van 18-65 jaar oud met een gediagnosticeerde depressie. Ze kregen tweemaal daags 500 mg curcumine. De curcumine was significant effectiever dan een placebo in het verbeteren van gerelateerde symptomen.

 

Curcumine en kanker

Curcumine laat ook een gunstig effect zien op kanker. De stof remt de deling van kankercellen en gaat de vorming van bloedvaten tegen, met als gevolg dat de kankercellen geen voeding meer krijgen. Echter werd dit onderzoek gedaan in reageerbuizen en bij proefdieren. Naar het effect van curcumine bij de behandeling van kanker is nog niet voldoende beken, meer onderzoek is nodig. Echter, pas op wanneer je curcumine slikt in combinatie met kankermedicijnen. Mogelijk verminderd curcumine de opname van de kankermedicijnen.

 

Reumatoïde artritis

Verschillende studies tonen de werking van curcumine aan op het verminderen van gewrichtsontstekingen en -pijn. Een onderzoek waarbij reumapatiënten 4 dagen lang curcumine kregen toegediend, laat zien dat de ontsteking met 60-70% waren verminderd.
Ander onderzoek laat zien dat bij hoge dagelijkste dosering (>1000 mg/dag), de roodheid en zwelling van de gewrichten en ochtendstijfheid zijn afgenomen.

 

Hoeveel kurkuma per dag?

Volgens de FDA bevat Curcuma Longa gemiddeld 4% (tussen 2-9%) curcumine. In onze turmeric shot gaat 68 gram 100% biologische kurkuma.
Onderzoek toont aan dat een veilig en effectieve dosis tussen de 500 en 12.000 mg curcumine per dag is.

Als je de curcumine het beste wil opnemen in het lichaam kan je de kurkuma het beste consumeren met een beetje zwarte peper en een vetbron, zoals avocado of olijfolie. Curcumine is namelijk een vet oplosbare stof. De combinatie van curcumine met een vet bron verhoogt de opnamen en bio beschikbaarheid in het lichaam.

 

Mogelijke risico’s van Curcumine

Kurkuma kan niet zo veel kwaad als je het gewoon als specerij gebruikt of in lage dosering. Echter hoge doseringen (1500 – 2000 milligram a day) kan mogelijke risico’s met zich meebrengen.

Kurkuma verlaagd mogelijk de stolling van het bloed, dit kan een probleem zijn na een operatie. Ook mensen die bloedverdunners slikken wordt afgeraden hoge dosering kurkuma te gebruiken. Daarnaast is er een wisselwerking gevonden die effect hebben op de werking van o.a. chemotherapieën, bètablokkers, calciumblokkers en middelen tegen diaree.

Slik je een van de bovenstaande medicijnen of heb je ergens twijfels over, raadpleeg je arts (of apotheker) als je kurkuma wil gebruiken.

 

Bronnen:

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️

Geweldige sappen en lieve staff
Geweldige sappen en lieve staff

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️