Bleekselderij: juices, voordelen & sap recepten

De ene persoon is geen fan van bleekselderij en de ander is gek op deze groente. In onze ogen is geen andere groentesoort te vergelijken met selderij. Over smaak valt te twisten, maar dat deze lichtgroene stengels gezond voor je zijn kunnen we niet omheen. Bleekselderij sap barst van de gezonde nutriënten. Bleekselderij sap is voornamelijk bekend door The Medical Medium (Antony William). Volgens hem zitten er ontelbaar veel voordelen aan het drinken van selderij sap.

Waar is bleekselderij sap precies goed voor? We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

 

Wat is selderij?

Selderij is een verzamelnaam voor grofweg drie verschillende soorten groente: bleekselderij, bladselderij en knolselderij. Bleekselderij komt in de vorm van lange, lichtgroene stengels en is afkomstig van de selderijplant.

 

Hoe smaakt selderij?

Selderij is een aromatische groente. Het wordt veel gebruikt als smaakmaker in pasta’s, soepen en salades. Vooral in Italië zijn ze er gek op. Ook kan je de stengels rauw eten als snack. De stengels van de bleekselderij zijn zeer geschikt om te juicen en te verwerken in smoothies.

De smaak van bleekselderij is heel typisch en niet met een andere groente te vergelijken. Het is heerlijk fris, maar tegelijkertijd ook kruidig en kan zelfs een beetje bitter zijn.

 

Is selderij gezond?

Selderij is zeker gezond! Bleekselderij is een van de groenten met de meeste gezondheidsvoordelen. Het zit bomvol met gezonde nutriënten, zoals vitamine K, vitamine C, kalium, calcium, magnesium en vitamine B6.

Je hoeft niet iedere dag een paar stengels bleekselderij weg te kauwen, want je kunt ook je eigen sap ervan persen of 100% pure bleekselderij sap kopen. Bij het drinken van selderij sap op een nuchtere maag worden de voedingsstoffen optimaal benut en zullen de gezondheidsvoordelen het grootst zijn.

Wel is het belangrijk om biologische selderij te eten. Conventioneel gekweekte bleekselderij bevat relatief veel pesticiden.

Zoals we al eerder benoemden heeft selderij vele gezondheidsvoordelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

Bleekselderij bevat veel vitamine A

Selderij barst van de provitamine A. Deze stof kan ons lichaam omzetten in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je huid, voor je haar, je gezichtsvermogen, gezonde en sterke botten en voor de gezonde lichaamsgroei.

 

Bleekselderij ontgift je lichaam

Selderij is alkalisch, wat betekent dat het een pH-waarde heeft van boven de 7. Ons lichaam heeft door een voeding met vaak te veel vlees, vetten en suiker een verstoorde zuur/basenbalans. Door de alkaliserende werking van bleekselderij kan deze balans worden hersteld. Bleekselderij is hét middel bij een kater of na veel ongezond eten op vakantie of tijdens de feestdagen.

Bleekselderij bevordert de afgifte van water door de nieren. Hierdoor moet je vaker naar de wc en worden giftige stoffen sneller uit het lichaam verwijderd. Om deze reden staat selderij bekend als detoxifier.

 

Bleekselderij verlaagt je bloeddruk

Als je een te hoge bloeddruk hebt, kan selderij je helpen deze te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat bleekselderij van nature bloeddrukverlagend is door de grote hoeveelheid kalium.

Aangezien een te hoge bloeddruk een negatief effect heeft op je hart en bloedvaten is het goed om uit preventie dagelijks wat bleekselderij te consumeren.

 

Bleekselderij heeft een positieve werking op de maag en darmen

Het zuiverende effect van bleekselderij helpt bij het gezond houden van de darmen. De vele onoplosbare vezels in combinatie met het hoge watergehalte, zorgen voor een gezonde spijsvertering. Het houdt je darmflora gezond en vermindert een opgeblazen gevoel.

 

Bleekselderij bevat veel antioxidanten

Door de grote hoeveelheid van antioxidanten in bleekselderij worden ontstekingen in het lichaam tegengegaan. Antioxidanten gaan namelijk de strijd aan met ontstekingen. Ook werkt bleekselderij antibacterieel en helpt het daardoor goed tegen de griep en verkoudheid. Fijn ter ondersteuning tijdens sniff-season. 😉

Vrije radicalen worden door dezelfde antioxidanten uitgeschakeld. Dit help bij de preventie van verschillende chronische ziekten die het gevolg zijn van beschadigde cellen en weefsels.

 

Bleekselderij geeft je meer energie

Bleekselderij staat bekend om de energie gevende eigenschappen. Deskundigen beweren dat dit komt door het hoge watergehalte (wel 95%!) van de groente. Dit water hydrateert je lichaam en daardoor kan je je energieker voelen na het eten van bleekselderij.

 

Selderij sap voordelen

Wil je niet iedere dag een aantal stengels rauwe bleekselderij eten? Geen probleem! Bleekselderij is een groente die uiterst geschikt is om sap van te maken. Daarom dat je zelf selderij sap kan maken in een juicer. Heb je niet veel tijd? Dan koop je een voorgeperste 100% pure bleekselderij sap. Er zit zelfs een aantal voordelen aan het drinken van bleekselderij sap in plaats van het eten van de rauwe stengels.

 

 

Voordelen selderij sap

 • Je krijgt op een gemakkelijke en snelle manier veel vitamines binnen.
 • Je behaalt snel de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water door het hoge watergehalte van bleekselderij.
 • Je krijgt veel vitamines en mineralen binnen (vitamine K, vitamine C, kalium, calcium, magnesium en vitamine B6).
 • Haast in de ochtend? Je kan door het drinken van sap ook on the go je dagelijkse portie bleekselderij binnenkrijgen.
 • Als je niet zo van de smaak van bleekselderij houdt, dan kan je het sap wat opleuken met andere ingrediënten.

 

Selderij sap recept

Zelf bleekselderij sap maken? Dan heb je een slowjuicer, sapcentrifuge of blender nodig. Een slowjuicer en sapcentrifuge zijn speciaal gemaakt voor het maken van sapjes. Als je dit apparatuur niet hebt dan kun je selderij in de blender mixen en daarna zeven met een notenmelkzak.

Het sap dat met behulp van een slowjuicer wordt gemaakt bevat de meeste nutriënten. Dit komt door doordat een slowjuicer koud perst. In een blender of sapcentrifuge komt warmte vrij en is er meer sprake van oxidatie, waardoor de goede voedingsstoffen in het sap snel afnemen.

Portie: 1 glas (ongeveer 400ml)

Ingrediënten: 1 stronk biologische bleekselderij

Bereiding: Maak kleine stukken van de stegel van de bleekselderij. Pers deze stukken uit tot een sapje.

Geen fan van de smaak van selderij of wil je het sap gewoonweg wat opleuken? Dan zijn er veel ingrediënten die goed samengaan met bleekselderij. Experimenteer met onderstaande ingrediënten om jouw favoriete smaak te vinden. Je perst ze gewoon mee met de bleekselderij. Easy, right?

 • Groene appel
 • Peer
 • Ananas
 • Komkommer
 • Wortel
 • Venkel
 • Gember
 • Citroen
 • Limoen

 

Selderij sap kopen?

Kickstart your day met 100% pure, biologische Celery Juice. Dit verfrissende sap is rijk aan proteïne en geeft je lichaam een welverdiende vitamine boost.

Onze tip: daag jezelf uit voor de Celery Challenge! Hierbij drink je 10 dagen lang bleekselderij sap op een nuchtere maag. Ontdek zelf welke positieve effecten deze powergroente op jou heeft.

Meer blogs

Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken
Voor ouderen fantastisch! Wij zijn minder ziek sinds wij elke dag sapjes drinken

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛
De sapjes waren super lekker en echt een toevoeging aan mijn detox dieet. 💛

@june.merrit - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.
Als je op zoek bent naar gezonde en smakelijke verse sappen, dan moet u deze plek bezoeken.

Sophie - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!
De granola in de acai bowl was erg lekker, een van de beste granola die ik ooit heb gehad!

W S - Local Guide - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!
Absolute biologische TOPPRODUCTEN, die iedereen zou moeten kopen en testen!

Jack Santilhano ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Great service. Yummy juices Perfect juicebar
Great service. Yummy juices Perfect juicebar

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.
Friendly girls at the counter, tasty smoothies with interesting combinations.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tasty juice, amazing staff!
Tasty juice, amazing staff!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn
Super sapjes! Maar meer afwisseling zou fijn zijn

⭐️⭐️⭐️⭐️